Шампањ (вино)

Шампањ (француски: vin de Champagne) е пенливо вино, кое со дополнително вриење во друго буре развива сопствен јаглерод диоксид. Името го добил според француската покраина Шампањ, и денес името е резервирано единствено за пенливото вино произведено во таа покраина.[1]

Чаша шампањ.
Подрачје на кое се одгледува винова лоза за производство на шампањ во Франција (обележано со црвена боја).

НаводиУреди

  1. J. Robinson (ed) "The Oxford Companion to Wine" Third Edition pg 150-153 Oxford University Press 2006 ISBN 0-19-860990-6

ЛитератураУреди

  • Tom Stevenson (2003) World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine. Wine Appreciation Guild ISBN 1-891267-61-2
  • Tom Stevenson (1998) The Millennium Champagne & Sparkling Wine Guide. Élan Press ISBN 1-55144-196-9
  • Serena Sutcliffe (1988) Champagne: The History and Character of the World's Most Celebrated Wine. Mitchell Beazley Publishers ISBN 0-671-66672-X
  • Gérard Liger-Belair (2004) Uncorked: The Science of Champagne. Princeton University Press ISBN 0-691-11919-8
  • Dr. Tran Ky and Dr. F. Drouard (2006) The Healing Power of Champagne. Savoir-Boire Ltd ISBN 0-9554105-0-9
  • Guy, Kolleen. When Champagne became French: Wine and the Making of a National Identity. Baltimore, MD: Johns Hopkins University Press, 2003.
  • Prial, Frank J. Decantations. New Yrk: St. Maritin's and grifin Publishers, 2001, p. 24.

Надворешни врскиУреди