Чкрапало[1][2] (англиски: trigger) — механизам што се притиска за да се пука со дометно оружје (огнено оружје, самострел). Обично тоа е мала рачка што се притиска со прстот. Кога ќе го повлечете чкрапалото, тоа предизвикува верижна реакција во внатрешноста на оружјето и го тера да пука.[3]

Наједноставното чкрапало за неавтоматска пушка.

Одлики уреди

Чкрапалата се составен дел на огненото оружје уште од најраните пушки со фитил од XV век. Првично, механизмот за пукање имал лост во облик на „S“ прикачен на табла на кундакот на пушката. Со притискање на долниот дел од оваа рачка, позната како чкрапало, се ослободил осигурувачот или се активирала пружината, во зависност од видот на огненото оружје. За пушките, ова дејство ја вклучувало пружината на колото, додека подоцна пушките користеле кремени или капачиња, при што чкрапалото ја ослободувало затегнатата рачка што го носела кременот или го вклучувала механизмот на капачето. До средината на XIX век, пушките се развиле за да имаат чкрапала што непосредно ја активирале ударната игла во затворачот, механизам што се користи и денес.[3]

Кај револверите, чкрапалата служат за повеќе улоги во зависност од градбата. Кај постарите револвери со еднократно чкрапало, основната функција на чкрапалото била да пука со оружјето, барајќи од корисникот рачно да го затегнува петлето пред секој истрел. Спротивно на тоа, кај двократните револвери, чкрапалото не само што го испукува оружјето, туку и го притиска петлето со едно повлекување, обезбедувајќи поедноставен и побрз процес на пукање. Овие варијации во функционалноста на чкрапалото нудат прилагодливост и одговараат на различни претпочитања и потреби за пукање кај различни видови огнено оружје.[4]

Наводи уреди

  1. „чкрапало“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „чкрапало“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. 3,0 3,1 „Understanding Different Firearm Trigger Types and Actions“. Liberty Safe (англиски). Посетено на 2024-02-11.
  4. Whitlock, Tatiana (2022-08-09). „Handgun Trigger and Action Types“. A Girl and A Gun (англиски). Посетено на 2024-02-11.

Надворешни врски уреди