Петле[1][2] или ороз[3][4] — мал метален дел што помага оружјето да пука. Обично се наоѓа во огненото оружје и е поврзано со чкрапалото. Кога ќе го повлечете чкрапалото, тоа го ослободува петлето, кое замавнува напред и удира во мало метално капаче на задниот дел од куршумот наречено каписла. Оваа каписла создава искра што го пали барутот во куршумот, предизвикувајќи тој да избувне и да испука надвор од огненото оружје.[5][6]

Кремен пиштол со затегнато петле

Наводи уреди

  1. „петле“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „петле“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „ороз“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „ороз“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „Principles of Firearms -- Functions -- Firing“. rkba.org. Посетено на 2016-04-06.
  6. „Firearms History, Technology & Development: Hammer Fired vs. Striker Fired“. Firearms History, Technology & Development. 2015-05-25. Посетено на 2016-04-06.

Надворешни врски уреди