Црква „Св. Атанасиј“ - Стенче

црква во селото Стенче
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Свети Атанасиј
Sv. Atanasij - Stenche 09.JPG
Македонска православна црква
Епархија Полошко-кумановска
Архијерејско намесништво Тетовско
Парохија Милетинска
Местоположба
Населено место Стенче
Општина Брвеница
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Атанасиј I Александриски
Архитектонски опис
Портал „МПЦ“

Свети Атанасиј е црква во тетовското село Стенче. Црквата се наоѓа во рамничарскиот дел на левата страна од реката Вардар и е прилично оддалечена од Стенче, но сепак подпаѓа во неговиот атар. Оваа црква има постаро потекло и нејзината локација се врзува за некогашната населба Горно Фалише, што пред неколку века е разселено низ тетовско. За време на конфиктот во тетовско во црквата било развиорено албанското знаме и пред вратата имало оставена бомба кашикара[1]. Патронот на црквата се прославува на 31 јануари.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. "Кашикара" и знаме на Албанија во црковен двор“, Утрински Весник (посет. 3 мај 2010 г). (на македонски)