Црква Свети Јован Крстител

Црквата Свети Јован Крстител се наоѓа во стариот дел на градот во Ерусалим, односно во христијанската населба. Оваа црква исто така е позната и како сребрена црква. Историја

Поглед кон црквата

Црквата била пронајдена во 5 век, веројатно помеѓу 450-460 година. Цркватабила изградена во чест на Свети Јован Крстител, кој делувал на овие простори околу Ерусалим за делото на Исус Христос. Најпрвин се сметало дек оваа црква била посветена на апостолот Јован, за да во 14 век се докаже дека всушност оваа црква е на Јован Крстител.

Оваа црква била доизградена од страна на трговците на Амалфи и во време на крстоносните војни станал главен “дом“ на рицарите. Во 1099 година, многу христијански рицари кои биле ранети по време на Опсадата на Ерусалим, биле лекувани во оваа црква. По завршувањето на првата крстоносна војна, некои од попознатите рицари наредиле црквата да биде модернизирана, како и други цркви ви светата земја. Подоцна, себеси овие крстоносци ги нарекле рицари од болницата на Свети Јован Крстител.