Христијани

(Пренасочено од Христијанин)
Дел од темата
Христијанство

Христијански крст

Историја на христијанството
Исус од Назарет
Раѓање · Крстење
Распнување· Воскреснување
Велигден

Рано христијанство
Апостолите
Милански едикт · Екуменски совет

Среден век
Голем раскол
Крстоносни војни
Реформација

Свето Тројство
Господ-Отецот
Христос-Синот
Светиот Дух

Христијанска теологија
Црква
Христијанско богослужение
Божествена благодат · Спасение
Проповед на планината
Десет Божји заповеди

Библијата
Стар завет
Нов завет
Апокрифи

Христијански звања

Католицизам
Римокатолицизам · Англикализам
Независни· Стар католизам

Источно христијанство
Православие · Древноисточни цркви
Асирска црква на Истокот

Протестантство
Лутеранство · Калвинизам · Методизам
Анабаптизам · Баптизам · Адвентизам
Евангелизам · Свето движење
Пентекостализам

Антитринитаризам
Јеховини сведоци
Движење за подоцнежните светци
Унитаријанство
Христоделфијани
Единствен пентекостализам

Христијани е назив за големата група на припадници на христијанската религија. Заедничко за сите припадници на христијанството е верата во Исус Христос од каде и доаѓа зборот христијанин, но помеѓу христијаните постојат поделби во практикувањето и деталите во верувањата кои не ретко во историјата биле повод за крвави војни и погроми.

Риба — стар симбол на христијанството (се употребува и денеска)
Процент на христијани ширум светот, јуни 2014 година

Христијаните како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Христијаните се јавува како тема во некои дела од уметноста и популарната култура, како:

  • „Гордиот христијанин“ - песна на арапскиот поет Ал-Ахтал.[1]
  • „Христијанскиот живот“ (The Christian Life) - песна на американската рок-група „Брдс“ (The Byrds) од 1968 година.[2]

Наводи

уреди