Холомонда

планина на Халкидик, Егејска Македонија

Холомонда (грчки: Χολομών, Χολομώντας) — планина во Егејска Македонија, денес периферија Централна Македонија, Грција. Го зафаќа средшниот и источен дел на полуостровот Халкидик.

Холомонда
Поглед на Холомонда
Највисока точка
Надм. вис.1.165 м
Географија
Холомонда на карта

Карта

МестоХалкидик, Егејска Македонија
Карта

Со 1.165 м, Холомонда е највисоката планина на Халкидик. Обрасната е со густа дабова шума. На североисточното подножје се наоѓа селото Леригово, а на југозападното Полигеро.

Поврзано

уреди
  • Холомонда — истоимена река што извира од планината