Химачал Прадеш
Химачал Прадеш - हिमाचल प्रदेश
Држава: Индија
Главен град: Шимија
Површина: 55.673 km²
Население: 6.077.248 (2001)
Густина на население: 109 жит./km²
Јазик: хинди, пахари
Религија:
Веб-сајт: himachal.nic.in
Мапа
Положба на Химачал Прадеш во Индија

Химачал Прадеш е сојузна држава во Индија со површина од 55.673 km² и 6.077.248 жители(сос: 1. јан. 2001). Воглавно е планинска држава во северна Индија, а порано се викала Држава на пенџабските планини. Се граничи со Џаму и Кашмир на север и северозапад, со Пенџаб на југозапад, Харајана и Утар Прадеш на југ и Утаранчал на југоисток. Со Кина (т.е. Тибет ) се граничи на исток.

Географија и климаУреди


ЕкономијаУреди

Химачал Прадеш многу зависи од туризмот. Бидејќи има мноштво на реки има вишок на електрична енергија, која ја продава на останатите индиски држави. Населението на Химачал Прадеш има еден од највисоките стандарди во Индија.