Хиерархиски административни поделбени кодови

Хиерархиските административни поделбени кодови или HASC (од англ. Hierarchical administrative subdivision codes) се кодови што претставуваат називи на административни единици на земјите, како на пр. сојузни држави, покраини, региони, општини итн.

Овие кодови се опишани во книгата Administrative Subdivisions of Countries: A Comprehensive World Reference, 1900 Through 1998 („Административни единици на земјите: Опсежен светски прирачник, 1900 до 1008“) од Гвилим Ло.

Кодовите се азбучни и имаат постојана доследна должина за единиците од прво ниво.

Овие кодови се користат и за општините во Република Македонија[1]. На пример:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Ло, Гвилим (26 јуни 2010). „Кодови на општините на Македонија“. Statoids. Посетено на 29 октомври 2010. (англиски)
  • "Administrative Subdivisions of Countries: A Comprehensive World Reference, 1900 Through 1998" ISBN 0-7864-0729-8

Надворешни врски

уреди