Хенри Младиот (28 февруари 1155 - 28 јуни 1183) бил крал на Англија во време на владеењето на неговиот татко Хенри II. Бидејќи починал пред неговиот татко, во списокот на англиски монарси не се вбројал како Хенри III, туку како Хенри Младиот.

Хенри Младиот
На престол1170–1183
Крунисување14 јуни 1170
27 август 1172
СокралХенри II
СопругаМаргарита
ДецаВилијам
ДинастијаДинастија Плантагенет
ТаткоХенри II
МајкаЕлеонора

Хенри бил вториот по големина син на англискиот крал Хенри II и неговата сопруга Елеонора, но најстар кој го доживеал своето полнолетство. Татко му, по примерот од Франција, решил да го прогласи за свој совладетел, со кое би ја намалил борбата за можно соперништво околу неговиот престол по неговата смрт. Сепак, за разлика од своите браќа, тој не покажувал никаква заинтересираност за политика или војската, и покрај тоа што бил многу повеќе популаеен од нив.

Во 1160 година неговиот татко и францускиот крал Луј VII се договориле за брак помеѓу Хенри Младиот и ќерката на францускиот крал, Маргарита . Така, нивниот брак бил склопен на 27 август 1172 година, помирувајќи ги Франција и Англија во нивните постојани војни. Маргарита родила син Вилијам, кое починало многу скоро по неговото раѓање.

Односите помеѓу кралот и Хенри се заладиле кога Хенри II не му дал доволно земја за самостојно да управува. Поради ова, тој дигнал бунт. На страната на неговиот татко застанал идниот Ричард I, а на страната на синот Хенри неговата мајка Елеонора. Во текот на една битка, тој се заразил и по неколку дена починал.