Хелен Попова Алдерсон

Хелен Попова Алдерсон ( 1924- 1972) била руска и британска математичарка и математички преведувач, позната по нејзиното истражување во врска со квазигрупите и повисоките закони за реципрочност.

ЖивотУреди

Алдерсон е родена на 14 мај 1924 година во Баку, во руско семејство на двајца академици од Москва. Нејзиниот татко, неврофизиолог, бил студент на Иван Павлов. Таа започнала да студира математика на Московскиот универзитет во 1937 година, кога имала само 13 години. Таа морала да ги прекине студиите поради Втората светска војна и да се пресели во Париз, како бегалец со своето семејство.[1]

По војната, таа се вратила да студира на Единбуршкиот универзитетот. Таму и докторирала во 1951 година; а нејзината дисертација имала наслов Логаритметика на не-асоцијативните алгебри.[1][2]

По напуштањето на математичките истражувања, за да ги подигне своите две деца во Кембриџ, таа била финансирана од Калуст Гулбенкиан фондацијата, со стипендија за Луси Кевендиш колеџот, Кембриџ, на почетокот од доцните 1960-ти. Во Кембриџ, таа работела со Џ. В. С. Каселс.[1]

Починала на 5 ноември 1972 година, поради компликации од болеста на бубрезите.[1]

ИстражувањеУреди

Во теоријата на повисоките закони за реципрочност, Алдерсон ги објавила неопходните и доволните услови за да 2 и 3 бидат на седми степен, во модуларен аритметички модул од даден прост број  .[3]

Според Смит (1976), "обичните квазигрупи за првпат биле проучувани од страна на Хелен Попова-Алдерсон, во серија документи што датираат од раните педесетти години". Смит го цитира особено посмртниот документ (Алдерсон 1974), како и неговите наводи. Во овој контекст, квазигрупата е математичка структура, која се состои од збир на елементи и бинарна операција која не мора да го почитува асоцијативниот закон, но каде што (како група) оваа операција може да се инвертира. Да се биде обичен потребен е само конечен број на елементи и не-тривијални субалгебри.[4]

ПреводУреди

Покрај руски, англиски и француски, Алдерсон зборувала и полски, чешки и малку германски.[1] Таа станала англиски преведувач на Елементарната теорија на броевите, учебник кој најпрво бил објавен на руски јазик во 1937 година, од страна на Б. А. Венков. Нејзиниот превод бил издаден од Волтерс-Нордхоф од Гронинген во 1970 година. Исто како и оригиналниот текст, тој вклучувал фусноти од Алдерсон, обновувајќи го материјалот со новите случувања во теоријата на броеви.[5]

Одбрани публикацииУреди

  • ЕНТ. Венков, Б. А. (1970), Елементарна теорија на броевите, преведена од руски јазик и уредена од стрна на Хелен Алдерсон, Гронинген: Волтерс-Нордхоф издаваштво, МР 0265267
  • 7X. Алдерсон, Хелен Попова (1973), "За седумкратниот карактер на 2 и 3", Математичка Постапка на Филозофско Друштво од Кембриџ, 74: 421-433, MR 0323763
  • FPQ. Алдерсон, Хелен Попова (1974), "Структурата на логаритметиката на конечните обични квазигрупи", Journal of Algebra, 31: 1-9, doi: 10.1016 / 0021-8693 (74) 90002-7, MR 0352298

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Matthews, Keith, „Helen Popova Alderson“, Some biographies of past contributors to number theory, Number Theory Web, Посетено на 2018-10-22
  2. Хелен Попова Алдерсон at the Mathematics Genealogy Project
  3. Leonard, Philip A.; Williams, Kenneth S. (1974), „The septic character of 2, 3, 5 and 7“, Pacific Journal of Mathematics, 52: 143–147, MR 0364064
  4. Smith, Jonathan D. H. (1976), „Chapter 5: Plain algebras and equational completeness“, Mal'cev varieties, Lecture Notes in Mathematics, 554, Springer-Verlag, стр. 93–112, doi:10.1007/BFb0095452, MR 0432511
  5. Goodstein, R. L. (February 1972), „Review of Elementary Number Theory“, The Mathematical Gazette, 56 (395): 62, doi:10.2307/3613726