Хафиз Ахмед-паша ( 1564 во Пловдив - 10 февруари 1632 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир во периодот од 28 јануари 1625 до 1 декември 1626 година и по вторпат во периодот од 25 октомври 1631 до 10 февруари 1632 година.[1].

Хафиз
Ахмед
паша
Голем везир на Османлсикото Царство
На должноста
25 октомври 1631 – 10 февруари 1632
Монарх Мурат IV
Претходник Гази Хусрев-паша
Наследник Топал Реџеп-паша
На должноста
28 јануари 1625 – 1 декември 1626
Монарх Мурат IV
Претходник Черкез Мехмед Али-паша
Наследник Дамат Халил-паша
Лични податоци
Роден(а) 1564
Пловдив
Починал(а) 10 февруари 1632 (67-68 години)
Истанбул
Националност Османлија
Ethnicity помак

Роден како син на музеин на возраст од 15 година бил вработен во султанската палата, а во 1609 година бил управител на неколку анадолски провинции како Дамаск, Ван, Ерзурум, Багдад.

Починал во времето на јаничарскиот бунт на 10 февруари 1632 година, кога јаничарите се обиделе да го соборат султанот Мурат IV.

Наводи уреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971
Политички функции
Претходник
Черкез Мехмед Али-паша
Голем везир
28 јануари 1625 – 1 декември 1626
Наследник
Дамат Халил-паша
Претходник
Гази Хусрев-паша
Голем везир
25 октомври 1631 – 10 февруари 1632
Наследник
Топал Реџеп-паша