Ханти-мансиски автономен округ

федерален субјект на Русија
(Пренасочено од Ханти-Мансија)
Ханти-мансиски автономен округ — Југра
Знаме на Ханти-мансискиот автономен округ Грб на Ханти-мансискиот автономен округ
Позиција во Русија
Уралски федерален округ
Држава: Русија
Округ: Уралски
Површина: 534 800 км2
Население: 1 505 000 ( 2008)
Главен град: Ханти-Мансијск
Густина на население: 2.8 жит. на км2
Повикувачки број: 86

Ханти-мансиски автономен округ — Југра (руски:Ханты-Мансийский автономный округ — Югра) е автономен округ во Русија. Административен центар е Ханти-Мансијск.