Футуно-анивански јазик

Футуно-аниванскиот, или западнофутунски, е полинезиски јазик кој се зборува на островот Футуна во Вануату, како и на островот Анива во Вануату. Јазикот се нареува „западнофутунски“ за да се разликува од источнофутунскиот јазик кој се зборува во Валис и Футуна.

Футуно-анивански јазик
Erronan
Застапен воВануату
Говорници1500  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3fut

Наводи уреди

  • Dougherty, Janet W. D. (1983). West Futuna-Aniwa: An Introduction to a Polynesian Outlier Language. University of California publications in linguistics. University of California Press. ISBN 0-520-09657-6.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди