Футунскиот, или футунански, е полинезиски јазик кој се зборува на островот Футуна во Валис и Футуна. Поимот „источнофутунски јазик“ се користи за да се разграничи од сродниот футунско-анивански јазик или западнофутунски. Според Ethnologue, јазикот го зборуваат околу 3.600 луѓе во Футуна и уште околу 3.000 жители во Нова Каледонија.[1]

Футунски јазик
Faka futuna
Застапен воФутуна и Нова Каледонија
Говорници6,600  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3fud

Наводи

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди