Фрајбергер Мулде (германски: Freiberger Mulde) — река во Саксонија, Германија. Таа е десна притока на Мулде и е долга 124 километри.

Фрајбергер Мулде
Местоположба
Физички особености
УстиеМулде
51°09′37″N 12°47′54″E / 51.16028° СГШ; 12.79833° ИГД / 51.16028; 12.79833
Должина124 км
Особености на сливот

Изворот на реката е во Рудните Планини, близу Молдава, во Чешка. Таа тече северозападно, поминувајќи ја границата со Германија по неколку километри, до Фрајберг (оттаму и името) и понатаму кон северозапад низ Носен, Дебелн и Лајсниг. Неколку километри северно од Колдиц, на Фрајбергер Мулде ѝ се придружува Цвикауер Мулде за да ја создадат Мулде. Мулде е притока на Елба.