Франсиско де Сурбаран

шпански сликар
(Пренасочено од Франсиско де Зурбаран)

Франсиско де Сурбаран (Фуенте де Кантос, Бадахос, 7 ноември 1598 година - Мадрид, 27 август 1664) — сликар на шпанското златно доба.

Христос на крстот, 1627 (290 х 168 см), Институт за уметност, Чикаго.