Унтерхарц е поранешен амт во округот Харц, во Саксонија-Анхалт, Германија. Се наоѓа во источниот дел на Харц, јужно од Кведлинбург. Седиштето на заедницата на општини било во Харцгероде. Распуштен е на 1 август 2009.

Заедницата на општини Унтерхарц се состои од следниве општини:

  1. Данкероде
  2. Гинтерсберге
  3. Харцгероде
  4. Кенигероде
  5. Нојдорф
  6. Шило
  7. Зиптенфелде
  8. Штрасберг

Координати: 51°39′N 11°09′E / 51.650° СГШ; 11.150° ИГД / 51.650; 11.150