Отвори го главното мени

Универзитет Клајпеда (литвански: Klaipėdos Universitetas или КУ) — универзитет кој се наоѓа во Клајпеда, Литванија.

Универзитет Клајпеда
Klaipėdos Universitetas
латински: Universitas Klaipedensis
Виддржавен
Основан1991[1]
Административен кадар
600
Студенти~5800[2]
МестоКлајпеда, Литванија
http://www.ku.lt/
220px

Содржина

ИсторијаУреди

Универзитетот бил формално основан на 1 јануари 1991 година, со декрет на Сеимас (Литванскиот парламент). Новиот универзитет ги инкорпорирал постојните високообразовни институции во градот[3]. Во своето основање, се состоел од 3.000 студенти и три факултети (хуманистички и природни науки, поморско инженерство и педагогија)[3]. Оттогаш прераснал на седум факултети и осум институти: факултети за природни науки и математика, хуманистички науки, морско инженерство, уметност, педагогија, општествени науки и здравствени науки; Морски институт, Институт за континуирани студии, Институт за крајбрежни истражувања и планирање, Институт за регионална политика и планирање, Институт за регионална историја и археологија на Балтичко Море, Институт за мехатроника и Институт за музикологија. Имајќи 4.000 студенти и 600 лица во образовниот кадар (во 2017 година), универзитетот нуди 54 додипломски, четири специјализирани, 48 магистрални и 11 постдипломски (докторски) студиски програми.

Историски структури на универзитетскиот кампусУреди

 
Историски структури на универзитетскиот кампус

Универзитетот Клајпеда се наоѓа на поранешниот воен кампус. Територијата од 23,6 хектари содржи шест неоготски градби кои биле прогласени за архитектонски споменици. Во првата половина на 20 век овие згради со четири црвени цигли, изградени од Германците во 1904-1907 година, содржеле два станбени блока за припадниците на војската. Во текот на 20 век, таа била користена за последователно, германски, француски, литвански и советски војници.

Студенти и студииУреди

Универзитетот Клајпеда нуди развиен студиски систем на три нивоа: 58 дипломски, 2 специјализирани стручни, 56 магистри и 10 програми за докторски студии.

СтруктураУреди

 
Новиот аудиториум (Aula magna)
 
КУ бизнис инкубатор

Универзитетот е автономна државна студиска и научна институција на Литванската Република. Највисок орган на Универзитетот е Советот. Советот е колегијално раководно тело на универзитетот формирано според Законот за наука и студии според кој управувањето со државните високообразовни училишта вклучува не само претставници на академската заедница, туку и на јавноста. Советот ги обезбедува стратешките цели на универзитетот, ја потврдува визијата и мисијата на универзитетот, го избира ректорот и обезбедува одговорност и контакт со општеството и основачите.

Сенатот е колегијално тело кое ги води академските работи на универзитетот и работи во согласност со Статутот на универзитетот Клајпеда.

Универзитетот го воден од ректор кој го претставува универзитетот и работи во име на универзитетот. Ректорот ја користи помошта од проректорот за истражувачки и академски работи, проректорот за инфраструктура и развојни работи, од седумте декани на факултетите, од директорите на трите научни и од двата научни института, на претседателот на студентскиот сојуз и ректорските единици.

Денес универзитетот има повеќе од 4.200 студенти и 1.100 вработени, вклучувајќи 600 професори, вонредни професори и предавачи кои студираат и работат во: 5 факултети:

2 студиски институти:

 • Поморски (Поморски и Порт Инженеринг програми)[4]
 • Континуирано учење

3 научни истражувачки институти:

5 студиски и научни центри:

 • Природно-математички факултет: Центар за регионално планирање.
 • Факултетот за општествени науки: Центар за англиски јазик; Центар за балтичките студии; Центар на евангелиска теологија; Центар за јазици и култура.
 • Факултет за уметности: Институт за музикологија.
 • Педагошки факултет: Центар за образовни иновации.
 • Факултет за општествени науки: Центар за регионална политика и планирање.

и други структурни единици:

 • Лаборатории
 • Библиотека
 • Виртуелен центар за учење
 • Ботаничка градина
 • Издавачка канцеларија
 • Центар за кариера

НаводиУреди

 1. „NORTHERN EUROPE - SHIPPING, MARITIME, LOGISTICS, SUPPLY CHAIN EDUCATION AND TRAINING“. EduMaritime.com. конс. 31 May 2015. 
 2. „Klaipėdos universitetas: faktai ir skaičiai“ (Lithuanian). Klaipėda University. Архивирано од изворникот на 2009-08-30. конс. 2010-03-01. 
 3. 3,0 3,1 „About the University...“. Klaipėda University. Архивирано од изворникот на 2010-05-25. конс. 2010-03-01. 
 4. „KLAIPĖDA UNIVERSITY AT KLAIPĖDA, LITHUANIA“. EduMaritime.com. конс. 31 May 2015. 

Надворешни врскиУреди