Мехатроника

Мехатроника е мултидисциплинарна област на инженерството која вклучува комбинација на механички инженеринг, роботика, електроника, компјутерско инженерство, телекомуникациски инженеринг, системи инженеринг и контрола инженеринг. Како што напредува технологијата, подполите на инженерството се размножуваат и се прилагодуваат.[1][2] Целта на мехатроника е процес на дизајнирање кој ги обединува овие потполи. Првично, мехатрониката само вклучува комбинација од механика и електроника, па затоа зборот е комбинација од механика и електроника; сепак, со оглед на тоа што техничките системи станаа сè покомплексни, дефиницијата е проширена и вклучува повеќе технички области.

Мехатронички систем

Зборот мехатроника потекнува од јапонско-англиски јазик и е создаден од Tetsuro Mori, инженер на Yaskawa Electric Corporation. Зборот мехатроника е регистриран како трговска марка од страна на компанијата во Јапонија со регистарски број на "46-32714" во 1971 година. Сепак, потоа компанијата го ослободи правото да го користи зборот за јавноста, а зборот мехатроника се шири на остатокот од светот. Денес, зборот е преведен на секој јазик и зборот се смета за основен термин за индустријата.

Францускиот стандард NF E 01-010 ја дава следната дефиниција: "пристап кој има за цел синергиска интеграција на механика, електроника, теорија на контрола и компјутерски науки во дизајн и производство на производи, со цел да се подобри и / или да се оптимизира неговата функционалност".

Многу луѓе ја третираат мехатрониката како модерна зум-збор што е синоним за роботика и електромеханички инженеринг..[3][4]

НаводиУреди

  1. Mechanical and Mechatronics Engineering Department. „What is Mechatronics Engineering?“. Prospective Student Information. University of Waterloo. Посетено на 30 May 2011.
  2. Faculty of Mechatronics, Informatics and Interdisciplinary Studies TUL. „Mechatronics (Bc., Ing., PhD.)“. Посетено на 15 April 2011.
  3. "Electromechanical/Mechatronics Technology" Грешка во шаблонот „Семарх“: Проверете ја вредноста |url=. Празно. . lcti.org
  4. Lawrence J. Kamm (1996). Understanding Electro-Mechanical Engineering: An Introduction to Mechatronics. John Wiley & Sons. ISBN 978-0-7803-1031-5.