Ултрамарин (роман)

Ултрамаринроман на српскиот писател Милета Продановиќ од 2011 година. Во 2015 година, романот бил објавен на македонски јазик од страна на издавачката куќа „Магор“.

СодржинаУреди

„Ултрамарин“ е роман за смртта на таткото и начинот на којшто авторот се соочува со неа. Нараторот ги разгледува и пакува предметите оставени во сликарското студио на својот татко и тоа иницира долги сеќавања за случките од нивниот заеднички живот, а особено за патувањата низ Италија.[1]

Осврт кон романотУреди

„Ултрамарин“ е роман за созревањето со уметноста и преку уметноста. Насловот на романот има неколку симболични значења: ултрамаринот е омилената боја во сликите на таткото, тоа е бојата на морето за време на нивното патување на Медитеранот, но и боја што има амбивалентни метафизички конотации. Романот се одликува со интеракција меѓу текстот и визуелните уметности - фотографии и колажи - кои во романот не играат улога на илустрации, туку се автономни елементи на текстот.[2]

НаводиУреди

  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 16.
  2. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 16.