Отвори го главното мени

Симбол во основа е репрезентативен поим за одреден концепт или квантитет, т.е. идеја, објект, квалитет итн. Во психолошка и филозофска смисла, сите концепти се симболично во природата и репрезентациите за овие концепти се артифакти што го предаваат симболичното значење низ алегорија (но не директно).

Говорниот јазик, на пример, се состои од индивидуални гласови што означуваат симболични концепти (зборови), подредени на начин што понатаму наметнува значење.

Симболот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

НаводиУреди

  1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 81.
  2. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 140.