Тулумба е вид сладок десерт широко распространет во сите традиционални слаткарници во Македонија и пошироко. Се прави од пржено тесто кое потоа се потопува во шербет. Ова е балканско слатко кое потекнува од Анадолија.

Тулумба
Tulumba.jpg
Тулумба
Дел од оброкотдесерт
Место на потеклоОтоманско Царство
РегионБалкан, Близок Исток, Земјите на поранешната Отоманско Царство, Кавказ
Главни состојкибрашно, вода, јајца, вода и шербет
Варијантиповеќе
Тулумби

Други турски слаткиУреди

Турски пијалациУреди

ПоврзаноУреди