Тукидид (околу 460 п.н.е. – околу 395 п.н.е.) (грчки Θουκυδίδης, Thoukydídēs) бил старогрчки историчар и автор на Историја на Пелопонеската војна, во која се зборува за војната меѓу Спарта и Атина од 411 п.н.е. Тукидид се смета за татко на „научната историја“ заради неговите строги стандарди и анализи на причините и последиците, без никакво споменување на интервенции од боговите во неговиот труд.[1]

Биста на Тукидид, во музеј во Торонто

Наводи уреди

  1. Cochrane, p. 179; Meyer, p. 67; de Sainte Croix.