Тријодотиронин

хемиско соединение

Тријодтиронин (T3) е хормон кој се создава од тироксинот во штитната жлезда. Најзначајно дејство му е интензивирање на метаболитичките процеси во клетките.

Тријодотиронин
(S)-Triiodthyronine Structural Formulae V2.svg
T3-3D-balls.png
Назнаки
6893-02-3 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:18258 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1544 Yes check.svgОк
ChemSpider 5707 Yes check.svgОк
DrugBank DB00279 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
UNII 06LU7C9H1V Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Штетност
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи