Трета македонско-римска војна

(Пренасочено од Трета Македонска војна)

Третата Македонско-римска Војна се одвивала од 171 п.н.е. до 168 п.н.е. Војната се водела помеѓу Римската Република и македонскиот крал Персеј.[1] Во 179 п.н.е. македонскиот крал Филип V умрел и неговиот амбициозен и талентиран син Персеј го наследил престолот. Персеј се оженил со Лаодике, ќерка на кралот Селевк IV и со тоа го зголемил бројот на својата армија. Исто така Персеј направил сојуз со племиња од Илирија и Тракија. Кралот изјавил дека ќе направи реформи и ќе ги поврати изгубените територии, мислејќи на карпестата и пуста Грција.

Трета Македонско-римска Војна
Дел од Македонско-римските војни
Датум 171 п.н.е. - 168 п.н.е.
Место Македонија, Илирија
Исход Победа на Римската Република
Територијални
промени
Македонија била поделена на 4 мериди
Завојувани страни
Римска Република, со Еуменес II (Пергамум) Македонија
Команданти и водачи
Лукиј Емилиј Павле Македоник Персеј

По почетните успеси на Персеј тој бил поразен од војската на Римската Република во Битката кај Пидна, 168 п.н.е. 27 000 македонски војници биле поразени бидејќи македонската фаланга не дејствувала соодветно. Кралот бил фатен и однесен во Рим. Голем број на македонски градови и села биле уништени.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже (2009). Македонска енциклопедија. Скопје: МАНУ. стр. 886. ISBN 978-608-203-023-4. OCLC 499142958.