Томска област
Знаме на Томската област Грб на Томската област
Томска во Русија
Сибирски федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Сибирски
Површина: 316 900 км2
Население: 1 046 039( 2002)
Главен град: Томск
Густина на население: 3.3 жит. на км2
Повикувачки број: 70

Томска област (руски:То́мская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Томск.