Тиетилперазин

хемиско соединение

Тиетилперазинот е антиеметик од класата на фенотиазини. Се користи за лекување и превенција на гадење и повраќање по хируршки процедури, цитотоксична хемотерапија, радиотерапија, краниоцеребрални повреди и др. Иако не се употребува како антипсихотик, може да покаже и такви ефекти.

Тиетилперазин
Систематско (IUPAC)
2-(ethylthio)-10-[3-(4-methylpiperazin-1-yl)propyl]-10H-phenothiazine
Клинички податоци
Заштитени имињаТорекан
AHFS/Drugs.comMicromedex Detailed Consumer Information
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините60%
Назнака
CAS-број1420-55-9 Ок
ATC кодR06AD03
IUPHAR/BPS7306
DrugBankDB00372 Ок
ChemSpider5245 Ок
UNII8ETK1WAF6R Ок
KEGGD02354 Ок
ChEBICHEBI:9544 Ок
ChEMBLCHEMBL1378 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC22H29N3S2
Моларна маса399.618 g/mol
  (провери)