Телеком Србија

Телеком Србија со седиште во Белград, е основана како акционерско друштво во јуни 1997 година.

Телеком Србија
Oснована23 мај 1997; пред 23 години (1997-05-23)
СедиштеТаковска 2, Белград, Србија
Опслужувано
подрачје
Србија
Црна Гора
Босна и Херцеговина
Косово[б 1]
Австрија
Клучни личностиПредраг Ќулибрк
(Главен извршен директор)
Дејносттелекомуникации
Производификсна телефонија
мобилна телефонија
интернет пристап
ИТ услуги
ИПТВ
Приходи 1,013 милијарди (2017)[1]
Нето приход 124,39 милиони € (2017)[1]
Вработени12.032 (2017)
ПодружнициТелус
Мтел Монтенегро
Телеком Српске
TS:Net B.V. Netherlands
HD-WIN d.o.o.
Mts banka a.d.
Mts d.o.o. Kosovo
GO4YU d.o.o.
Mts AntenaTV d.o.o.
Порталmts.rs

СопственостУреди

Во директната продажба од 1997 година, 49% од акционерскиот капитал била приватизирана во износ од 1.568 милијарди марки, 29% на италијанскиот СТЕТ и 20% на грчкиот ОТЕ.

Во 2002 година, италијанскиот партнер го повлекол и го продал својот удел во српскиот телеком, па денес националното учество е 80%. ЈП за ПТТ сообраќај Србија, односно Република Србија како основач, сопственик е на 80% акции по откупувањето на италијанскиот дел во 2003 и задржува „златна акција“, врз основа на која има право на вето на сите важни стратешки одлуки на Управниот одбор. Управниот одбор се состои од претставници на двајцата акционери, а бројот на членовите е пропорционален на учеството во капиталот. Телеком Србија има 11.000 вработени.

Законски телаУреди

 • Собрание на акционери
 • Одбор на директори
 • Извршен комитет
 • Надзорен одбор
 • Генерален директор

БизнисУреди

 • сите видови фиксни телекомуникациски услуги во границите и надвор од границите на Република Србија,
 • други фиксни говорни услуги,
 • услуги за пренос на податоци,
 • телематски услуги,
 • услуги со додадена вредност,
 • ДМИУ услуги,
 • интелигентни мрежни услуги,
 • фиксни сателитски услуги,
 • фиксни услуги за користење на DECT стандарди,
 • интернет услуги,
 • мултимедијални услуги
 • услуги за мобилна телефонија
 • изградба на објекти за врски
 • одржување и поправка на телекомуникациски објекти, постројки и мрежи
 • услуги на телефонски именик

Интернет магистралаУреди

Интернет магистрала - мрежа за обезбедување на стандардни интернет услуги. Мрежата е поврзана со странски интернет провајдери: C & W-USA и SEA-BONE-Italy.

Број на поврзани директни корисници во трговијата на големо: 667

Податоци за фиксната телефонијаУреди

 • 3.031.779 претплатници[2]
 • 99,69% степен на дигитализација на фиксната мрежа[2]
 • Податоци за 2013 година.

Податоци за мобилната телефонијаУреди

Мобилната мрежа на Телеком Србија е основана на 9 јуни 1997 година. Оваа мрежа се нарекува Мобилна телефонија на Србија (МТС).

Податоците се од април 2007 година

 • Вкупен број на корисници .... 4.474.935
 • Претплата (припејд) ....... 3.771.905
 • Сметка(постпејд) ............ 703.030

Белешки и наводиУреди

Белешки
 1. Косово е предмет на територијален спор помеѓу Република Србија и Република Косово. Како странски протекторат, Косово прогласило независност на 17 февруари 2008 г, но Србија и понатаму не го признава и тврди дека е нејзина суверена територија. Независноста на Косово не е целосно признаена од меѓународната заедница. Досега го признале 113 од вкупно 193 земји членки на ООН.
 1. 1,0 1,1 "КОНСОЛИДОВАНИ БИЛАНС УСПЕХА (2017) - Telekom Srbija a.d." apr.gov.rs (српски).
 2. 2,0 2,1 Beta, Novinska Agencija. "Problemi u prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji" (српски). Посетено на 2018-07-05.

Надворешни врскиУреди