Макински Острови

(Пренасочено од Тебуа Тарава)

Макин (кирибатски: Makin) или Макински Острови е географски поим со кој се означува атол во Кирибатите. Макин е дел од островската група Гилбертови Острови. Макин е составен од неколку острови.

Сателитска снимка на Макинските Острови.
Карта на Гилбертовите Острови.
Карта на Макинските Острови.

ГеографијаУреди

Макин се наоѓа 6 километри североисточно од Бутаритари и 6.9 километри од Намока. Атолот е линијарен гребен, кој е долг 12 километри и составен од пет острови, од кои двата најголеми се населени, односно островите Макин и Киебу. Третиот по големина остров е Оне е исто така населен. Макин не е атол во вистинска смисла на зборот, но бидејќи најголемиот остров има лагуна која е поврзана со морето со тесен канал, може да се смета за атол. Островот Киебу има затворена лагуна, која има пречник од 80 метри. Името Макин порано се коростело за Бутаритари, а Макин се нарекувал Макин Меанг или Мал Макин. Во близина на атолот се наоѓааат Маршалските Острови, поточно атолот Надикдик, кој се наоѓа на 290 километри северозападно. На атолот има аеродром. Атолот има вкупна површина о 6.7 километри квадратни и население од 2.385 жители според податоците од 2005.

ОстровиУреди

СелаУреди

Макин 1,834 жители
Киебу 551 жители

ПоврзаноУреди

Координати: 3°23′00″N 173°00′00″E / 3.38333° СГШ; 173.00000° ИГД / 3.38333; 173.00000