Тарвос (месечина)

месечина на Сатурн

Тарвос (месечина) /ˈtɑːrvɒs/, или Сатурн XXI, е програда неправилен сателит на Сатурн.

Тарвос (месечина)
Tarvos discovery.gif
Анимација на откритие слики направени од CFHT во септември 2000 г.
Откривање
Откриено23 септември 2000 година
Ознаки
Изговор/ˈtɑːrvɒs/
Наречена по
Тарвос Тригаранус
С/2000 С 4
Орбитални особености
Епоха 2000 26.00 февруари
17.983 Gm
Занесеност0.5305
926.2 д (2.63 год)
Наклон33.825
Месечина наСатурн
Физички особености
10,691 ± 0,001 h
Албедо0.04

Откриен е од Џон Ј. Кавеларс и сор. на 23 септември 2000 година и со оглед на привремената ознака S/2000 S 4.[1]

Името, дадено во август 2003 година, е по Tarvos, божество прикажан како бик бог кој носи три кранови покрај грбот од галски митологија.

ОрбитаУреди

 
Слики за откривање на Тарвос (заокружени) направени од CFHT

Тарвос орбитира околу Сатурн на просечно растојание од 18 милиони km за 926 дена и е со пречник од околу 15 km (претпоставувајќи албедо од 0,04). Има висока орбитална ексцентричност од 0,53.

Тој е член на Галска група неправилни сателити.

ПотеклоУреди

Со слична орбита и прикажување на слична светло-црвена боја, се смета дека Тарвос потекнува од распаѓањето на заедничкиот прогенитор или да биде фрагмент од Албиорикс.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Предлошка:Saturn