Bик е возрасен непроменет (односно, не кастриран) машки вид на говедо. Бикот е силен, мускулест и поагресивен од женскиот  вид, кравата. Низ времето бикот бил важен симбол во многу култури. Неговата улога освен за тегнење и помош во аграрна работа е посебно ѕначајна во прехранбената индустрија (месо и млечни производи), како и во разни други активности.

На Charolais бул.

Биковите се многу помускулести од кравите, со подебели коски, поголеми стапала, многу мускули на вратот. Овие карактеристики им помагаат  на биковите во борбата за доминација над стадо, давајќи победникот да стигне до пристап до крави за репродукција.[1] косата обично е пократок дел од телото, но на вратот и на главата често постои "грива". Биковите се обично во иста висина како кравите или малку повисоки.

Кастрирани машки говеда се физички слични на жените во изградбите и рог форма, иако ако е дозволено да достигне зрелост тие можат да бидат значително повисоки отколку бикови или крави, со силно мускулен во рамената рамената.[2]

ОднесувањеУреди

Честа, широко распространета заблуда е дека црвената боја ги иритира биковите. Всушност, како и повеќето цицачи, добиток е слеп за црвено-зелената боја.[3] Во бикоборство, бикот го предизвикуваат движењата на матадор, а не бојата на кожата со која тој го предизвикува.

Значење во човечката култураУреди

Биковите биле важна карика во раѕвиток на човештвото и имале големо значење во човечката култура, се исполѕувале уште пред почетокот на пишаната историја. Тие се појавуваат во пештерските цртежи и се претпоставува дека се постари од 17.000 години. Важноста на биковите се рефлектира во неговата поставеност во астрологија зодијакот како Бик, како и бројните ѕаписи ѕа неговите моќи во митологија, каде што често се поврзува со плодноста. Во Хиндуизмот, се сретнува како Nandi, обично прикажан како седи, и славен како возило на бог Шива и прикажан на многу сликите ѕаедно со него. Симболично, бикот се појавува најчесто во хералдиката, и, во модерните времиња, како маскота за двете аматерски и професионални спортски тимови.

НаводиУреди

  1. C. J. C. Phillips, Principles of Cattle Production (2010), p. 50.
  2. TIM TRAINOR Montana Standard (2010-04-28). „Example of large steer“. Missoulian.com. Посетено на 2012-08-06. Укажано повеќе од еден |author= и |last= (help)
  3. „Longhorn_Information – handling“. ITLA. Посетено на 2010-03-28.