Танцхаз (унгарски: Táncház, „танчерска куќа“) е унгарска манифестација. Тоа е аспект на унапредувањето на традицијата на унгарските корени на традиционалната култура која започна во раните 1970-ти години и останува активен дел од националната култура низ целата земја, особено во градовите како Будимпешта . Танцхаз се заснова на традиции од сите региони на Кралството Унгарија (особено Трансилванија ), особено музиката и танцот . Терминот произлегува од трансилванската традиција на играње на ора во домовите на поединците.

Танцхазските традиции биле пресоздавани што е можно поавтентично, процес потпомогнат од прилично детално истражување на унгарската култура. Движењето е составено од бројни неформални групи. Од 1970-те, неетничките Унгарци што живееле во Унгарија ги имале своите народни традиции третирани како нивните унгарски соседи. Покрај тоа, танчарското движење се слави и кај етничките Унгарци надвор од Унгарија, како што се оние во Трансилванија, Словачка и долината на реката Сирет во Молдавија .Сек во Романија има три улици: Фелсег, Сипкесег и Форосег, и секоја улица има своја "танцхаз". Две од танцувачките куќи биле обновени или повторно изградени: танцовата куќа на Сипкесег е сега музеј и во реконструираната танцова куќа на Форосег можете да му се восхитувате на танцувачките слики на Корнис Петер, фотограф од Будимпешта. Секој месец има унгарска танцова куќа во Сик / Сек во организација на Фондацијата Ципексег.

Во рамките на САД , унгарските танцови групи како Чурденгеле (во Њу Џерси ), ансамблот Тиса (во Вашингтон ), Карпаток (во Лос Анџелес ), Елефта (во Њујорк и Њу Џерси ) и Чардаш (во Кливленд ) на сцената кои го доведуваат чувството на танцхазот кон општата публика и кампови како Ти Тии Табор (во државата Вашингтон ) и Чипке (во Мичиген ) ги донесуваат наставниците и музичарите од Унгарија и Трансилванија за да ги научат Северно Американците нивниот унгарски стил на музика и танцување.

Во Обединетото Кралство , Черге Бенд има редовна унгарска танцова куќа во Лондон .

Важноста на методот танцхазУреди

Како признание за ревитализација и заштита на напорите на методот на танцхаз во наставата на традиционалниот танц,беше запишано во УНЕСКО во списокот на нематеријалното наследство на Итна заштитата во ноември 2011 година [1]

НаводиУреди

  1. „Two new elements inscribed on the List of Intangible Heritage in Need of Urgent Safeguarding and five best safeguarding practices selected“. UNESCOPRESS. Посетено на 26 November 2011.

Надворешни врскиУреди