Суперхерој (англиски: superhero) или суперјунакизмислен лик што поседува извонредни моќи или способности, кои обично се користат за борба против злосторништвото и заштита на општеството. Овие ликови често се појавуваат во стрипови, филмови, телевизиски емисии и други видови популарни медиуми. Суперхероите обично се прикажуваат како поединци со силни морални начела, кои често ги користат своите моќи за да им помогнат на оние на кои им треба помош и ја поддржуваат правдата.[1]

Суперхеројот Капетан Марвел во Whiz Comics

Замислата за суперхерој има свои корени во древната митологија и фолклор, каде што вообичаени биле фигурите со боженствени способности или јуначки особини. Меѓутоа, современиот архетип на суперхерој се појавил на почетокот на XX век со објавување на стрипови со ликови како Супермен, Бетмен и Чудесната Жена. Овие ликови станале иконски симболи на херојството и правдата, вдахнувајќи поколенија читатели и гледачи.[2]

Суперхероите често поседуваат низа извонредни способности, кои можат да вклучуваат суперсила, брзина, лет, заострени сетила и различни облици енергетска манипулација. Дополнително, многу суперхерои имаат исклучителни направи, оружја или возила што им помагаат во нивните напори за борба против злосторништвото. Додека некои суперхерои се раѓаат со нивните моќи, други ги стекнуваат преку научни опити, несреќи или мистични средства.[1]

Суперхероите често се соочуваат со суперзлобници, кои поседуваат слични моќи или способности, но обично ги користат за опачени цели. Овие судири ја градат основата на многу суперхеројски приказни, често истражувајќи ги темите на доброто наспроти злото, природата на моќта и одговорноста, како и важноста на саможртвата за поголемо добро.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Superhero Definition & Meaning“. Merriam-Webster (англиски). Архивирано од изворникот November 5, 2014. Посетено на 2020-09-07.
  2. „Superhero's | Define Superhero's“. Dictionary.com. Архивирано од изворникот на November 13, 2014. Посетено на March 26, 2016.

Надворешни врски

уреди