Стојан Киселиновски


Стојан Киселиновски — македонски историчар научен советник во Институтот за национална историја.

Стојан Киселиновски
Стојан Киселиновски.jpg
Роден 10 јануари 1943
Б’мбоки, Егејска Македонија
Занимање историчар

ЖивотописУреди

Роден е во селото Б’мбоки во Костурско на 10 јануари 1943 година[1]. Основно, средно и високо образование - Историски факултет, завршил во Романија. Се вработил во Институтот за национална историја во Скопје. Магистрирал и докторирал на скопскиот Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Покрај големиот број на научни трудови и книги на историска тематика, тој е автор и на првите класични афоризми во Македонија, а пишува и поезија и проза.

ДелаУреди

Стојан Киселиновски е автор на трудовите:

 • Грчката колонизација во Егејска Македонија (1913-1940)
 • КПГ и македонското национално прашање (1918-1940)
 • Статусот на македонскиот јазик во Македонија (1913-1987)
 • Егејскиот дел на Македонија (1913-1989)
 • Етничките промени во Македонија (1913-1995)
 • Македонски дејци (ХХ век)
 • Дејци на ВМРО и КПЈ во Македонија
 • Македонија низ вековите
 • Историја на Македонија
 • Историја на Романија
 • Малцинствата на Балканот (ХХ век)“ во коавторство со проф. д-р. Ирена Ставови - Кавка

НаводиУреди

 1. Блаже Ристовски, уред. (2009). Македонска енциклопедија. 1. Скопје: МАНУ. ISBN 978-608-203-023-4 (1) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).