Стерлинг Хајтс (Мичиген)

Стерлинг Хајтс (англиски: Sterling Heights) е град во Маком Округ во американската држава Мичиген. Овој град според статистиките во 2007 година, има 127 991 што го прави четврти град по број жители во Мичиген и 185-ти во САД.

Местоположба на Стерлинг Хајтс во Мичиген

Географија уреди

Стерлинг Хајтс има 95.1 км2, од кои 94.9 км2 се копно и .1 км2 се вода. Градот e главно пристаниште на реката Клинтон.

Демографија уреди

Бројот на жители на Стерлинг Хајтс беше 124 471, 46 319 куќи и 33 395 семејства во 2000 година.[1]

Bo 2000 година, населението во Стерлинг Хајтс беше составено од 90,70% белци, 1,30% цpнци и 8,00% дpyги. Во Стерлинг Хајтс има многy Калдијанци, Албанци и Македонци.[2]

Во 2000 година, имаше повеќе жители родени во Ирак од сите земији друго од САД. Во тоа година, имаше 5 059 жители родени во Ирак, 1 723 во Индија, 1 442 во Италија, и 1 427 во Полска.[3]

Поврзано уреди

Извори уреди

Координати:   42°34′49″N, 83°1′49″W