Средоземни игри 1991

XI Средоземни игри
Атина 1991
Град домаќин Атина, Грција
Број на држави 18
Број на спортисти 2.762
Број на спортови 24
Број на натпревари 217
Отворање {{{Отворање}}}
Затворање 12 јули 1991
Стадион Олимписки стадион

XI Средоземни игри се одржаа во Атина, Грција од 28 јуни до 12 јули 1991. На игрите учествувале спортисти од 18 земји, кои се натпреваруваа во 24 спортови.

Освојувачи на медали уреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Италија 67 49 52 168
2   Франција 48 57 34 139
3   Турција 23 11 12 46
4   Шпанија 22 39 49 110
5   СФР Југославија 16 13 9 38
6   Грција (домаќин) 9 21 30 60
7   Алжир 9 3 5 17
8   Египет 8 10 17 35
9   Мароко 5 5 10 20
11   Сирија 4 2 5 11
12   Кипар 1 2 1 4
13   Либан 1 1 1 3
14   Тунис 1 0 5 6
15   Албанија 0 4 4 8
Вкупно 214 217 234 665

Надворешни врски уреди