Средоземни игри 1979

VIII Средоземни игри
Сплит 1979
Град домаќин Сплит, СФР Југославија (денес Хрватска)
Број на држави 14
Број на спортисти 2.048
Број на спортови 26
Број на натпревари 192
Отворање 15 септември 1979
Затворање 29 септември 1979
Стадион Стадион Пољуд

VIII Средоземни игри се одржале во Сплит, СФР Југославија (денес Хрватска) од 15 до 29 септември 1979. На игрите учествувале спортисти од 14 земји, кои се натпреварувале во 26 спортови.

Маскота на игрите била средоземноорската мечка Адријана.

Освојувачи на медалиУреди

Табелата е составена според бројот на освоени златни медали. При ист број на златни медали, се зема предвид вкупниот број на сребрени, а потоа и вкупниот број на бронзени медали. При еднаков број на освоени златни, сребрени и бронзени медали, местото е исто за сите земји со ваков резултат, при што во табелата се подредени по азбучен редослед. Овој систем го користи и МОК.

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СФР Југославија (домаќин) 56 38 33 127
2   Франција 55 40 34 129
3   Италија 49 63 47 159
4   Шпанија 16 20 32 68
5   Грција 7 10 13 27
6   Турција 5 5 14 24
7   Египет 3 9 10 22
8   Алжир 1 5 10 16
9   Тунис 1 2 9 12
10   Либан 1 1 0 2
11   Сирија 1 0 0 1
12   Мароко 0 2 3 5
Вкупно 195 195 205 595

Надворешни врскиУреди