Споменик „Ослободители на Скопје“

споменик во Скопје

Споменик „Ослободители на Скопје“ — споменик посветен на ослободителите на Скопје, кој се наоѓа пред зградата на Владата на Македонија. Споменикот бил изграден во 1955 година. Автор на споменикот е вајарот Иван Мирковиќ.

Споменик „Ослободители на Скопје“
Споменик „Ослободители на Скопје“
Општи податоци
ГрадСкопје
ЗемјаМакедонија
Почната1955
СопственикГрад Скопје
Проектирање и изградба
ИнженерИван Мирковиќ

Позадина Уреди

Уште во текот на борбите за Штип и Велес, Главниот штаб на Народноослободителната војска и партизанските одреди на Македонија осмислил план за концентричен напад на Скопје. За ослободување на Скопје биле предвидени 42. дивизија, 50. дивизија и 16. бригада на Кумановската дивизија. Во градот во тоа време биле сместени 22. германска дивизија и 47. полк на северната и источната страна и делови на 65. полк на јужната страна на градот.

Нападот на надворешната одбрана на Скопје започнал на 11 ноември кога бил скршен германскиот отпор кај Катланово и селото Лисиче. На 12 ноември, баталјоните 3. и 12. бригада влегле во градот, а во ноќта 12/13 ноември (до пладне), заедно со ударните групи од градот, во уличните борби ја совладале германската одбрана и извршиле ликвидација на последните упоришта во Офицерскиот дом, Народната банка и Железничката саница. Во понатамошните борби до 16 часот бил ослободен целиот град; останала само мала група на 40 Германци кои биле убиени во ноќта 13/14 ноември во зградата на Учителската школа.[1]

Опис на споменикот Уреди

Споменичната композиција се состои од 7 бронзени скулптури во во борбени пози против непријателот:

  • борец на чело на композицијата кој со пушка во рака ги охрабрува борците на јуриш
  • жена во одлучен став со пушка во раце
  • дете со мало огнено оружје
  • борец кој се едната рака придржува ранет другар, а со другата фрла бомба
  • борец во умирање кој со своите последни сили го држи знамето
  • младинец кој извлегува оружје од појасот и се спрема за напад

Скулптурите се изработени во натприродна големина и се поставени на ниско постолје.

Галерија Уреди

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди