Список на луѓе кои стапнале на Месечината

список на статии на Викимедија

Дванаесет луѓе стапнале на Месечината, почнувајќи од Нил Армстронг и завршувајќи со Јуџин Сернан. Сите слетувања со екипаж на Месечината се случиле помеѓу јули 1969 и декември 1972 како дел од програмата Аполо. Сите дванаесет луѓе кои стапнале на Месечината се Американци.

Алан Шепард е најстариот човек кој стапнал на Месечината, на возраст од 47 години и 80 дена. Чарлс Дјук бил најмладиот, на возраст од 36 години и 201 ден. Дјук, Баз Олдрин, Дејвид Скот и Харисон Шмит сè уште се живи заклучно со 7 април 2020; најскоро кој починал е Алан Бин.[1]

СписокУреди

Слика Бр. Име Мисија Роден Починал Датум на месечева EVA (UTC)[2] Месечеви EVAs[2] Вкупно времетраење на EVA[2] Служба
  1. Армстронг, НилНил Армстронг Аполо 11 5 август 1930(1930-08-05)[3] 25 август 2012(2012-08-25) (возр. 82) 21 јули 1969 1 2 часа 31 минута НАСА
  2. Олдрин, БазБаз Олдрин Аполо 11 20 јануари 1930 (1930-01-20) (91 г.)[4] 21 јули 1969 1 2 часа 31 минута Воздушни сили
  3. Конард, ПитПит Конард Аполо 12 2 јуни 1930(1930-06-02)[5] 8 јули 1999(1999-07-08) (возр. 69) 19–20 ноември 1969 2 7 часа 45 минути Морнарица
  4. Бин, АланАлан Бин Аполо 12 15 март 1932(1932-03-15)[6] 26 мај 2018(2018-05-26) (возр. 86) 19–20 ноември 1969 2 7 часа 45 минути Морнарица
  5. Шепард, АланАлан Шепард Аполо 14 18 ноември 1923(1923-11-18)[7] 21 јули 1998(1998-07-21) (возр. 74) 5–6 февруари 1971 2 9 часа 21 минута Морнарица
  6. Мичел, ЕдгарЕдгар Мичел Аполо 14 17 септември 1930(1930-09-17)[8] 4 февруари 2016(2016-02-04) (возр. 85) 5–6 февруари 1971 2 9 часа 21 минута Морнарица
  7. Скот, ДејвидДејвид Скот Аполо 15 6 јуни 1932 (1932-06-06) (89 г.)[9] 31 јули–2 август 1971 3 18 часа 33 минути Воздушни сили
  8. Ирвин, ЏејмсЏејмс Ирвин Аполо 15 17 март 1930(1930-03-17)[10] 8 септември 1991(1991-09-08) (возр. 61) 31 јули–2 август 1971 3 18 часа 33 минути Воздушни сили
  9. Јанг, ЏонЏон Јанг Аполо 16 24 септември 1930(1930-09-24)[11] 5 јануари 2018(2018-01-05) (возр. 87) 21–23 април 1972 3 20 часа 14 минути Морнарица
  10. Дјук, ЧарлсЧарлс Дјук Аполо 16 3 октомври 1935 (1935-10-03) (86 г.)[12] 21–23 април 1972 3 20 часа 14 минути Воздушни сили
  11. Сернан, ЈуџинЈуџин Сернан Аполо 17 14 март 1934(1934-03-14)[13] 16 јануари 2017(2017-01-16) (возр. 82) 11–14 декември 1972 3 22 часа 2 минути Морнарица
  12. Шмит, ХарисонХарисон Шмит Аполо 17 3 јули 1935 (1935-07-03) (86 г.)[14] 11–14 декември 1972 3 22 часа 2 минути НАСА

НаводиУреди

  1. Mancini, John (May 26, 2018). „Now just four men who walked on the moon are still alive“. Quartz. Посетено на March 5, 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 Chaikin 2007, стр. 611–613.
  3. Hansen 2012, стр. 49–50.
  4. „To the Moon and beyond“. The Record (Bergen County). July 20, 2009. Архивирано од изворникот на May 16, 2011. Посетено на July 20, 2009.
  5. „New Astronauts, 9 Hottest Jet Pilots in U.S., Have Been Training a Year“. The Philadelphia Enquirer. Philadelphia, Pennsylvania. September 18, 1962. стр. 3 – преку Newspapers.com.
  6. Jacobs, Nancy (November 14, 1969). „Ex-Coleman Resident Bean to be 4th on Moon“. Abilene Reporter-News. Abilene, Texas. стр. 2 – преку Newspapers.com.
  7. Thompson 2004, стр. 7.
  8. „Mitchell, Once a Cowpoke, is an Intellectual“. The Evening Sun. Baltimore, Maryland. New York Times News Service. February 1, 1971 – преку Newspapers.com.
  9. Furlong, William Barry (February 27, 1969). „Flying is in Astronaut's Blood“. Quad-City Times. Davenport, Iowa. World Book Science Service. стр. 29 – преку Newspapers.com.
  10. „A Who's Who on Apollo Crew“. Daily News. New York, New York. July 26, 1971. стр. 12 – преку Newspapers.com.
  11. „Astronauts Could Have a Party“. The Orlando Sentinel. Orlando, Florida. February 3, 1963. стр. 15 – преку Newspapers.com.
  12. Chaikin 2007, стр. 600.
  13. „Astronauts are Like Two Peas from a Pod“. The Miami News. Miami, Florida. June 3, 1966. стр. 10 – преку Newspapers.com.
  14. „Schmitt One Of Those Who Has Been There“. Alamogordo Daily News. Alamogordo, New Mexico. October 16, 1977. стр. 10 – преку Newspapers.com.

ЛитератураУреди