Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

с
→‎Непрекинат (континуиран) униформен распоред: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: сe → се
с (→‎Непрекинат (континуиран) униформен распоред: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: сe → се)
 
[[Податотека:Uniform distribution PDF.png|мини|лево|Слика 2]]
 
Лесно е да се заклучи дека површината под сината крива на слика број 2 изнесува 1. Тоа претставува збир на веројатностите за сите можни вредности на реализација на случајната променлива Х.<ref>Statistical quality control; 1999; Johannes Ledolter & Claude W. Burrill</ref>
ПРИМЕР:
 
Процесот генератор претставува [[множество]] на инструкции кој генерира случајни вредности за определен процес или дистрибуција (распоред). [[Microsoft_ExcelMicrosoft Excel|Excel]] има функција наречена RAND кој генерира вредности помеѓу 0 и 1 што одговара на униформната дистрибуција. Excel xp користи континуиран униформен распоред за развивање на други распореди.
 
Без разлика колку пати експеримент се повторува, веројатноста дека вредноста сe појавува во која било дадена келија е иста. Овие резултати се приближни на униформен распоред. А униформната дистрибуција претпоставува дека веројатноста за добивање на број, кој спаѓа во границите помеѓу два броја е иста како онаа на добивање на било кој друг број во тој опсег.<ref>Statistical quality control using EXCEL; Steven M. Zimmerman, Marjorie L. Icenogle; second edition; p. 137,138</ref>
 
Без разлика колку пати експеримент се повторува, веројатноста дека вредноста сeсе појавува во која било дадена келија е иста. Овие резултати се приближни на униформен распоред. А униформната дистрибуција претпоставува дека веројатноста за добивање на број, кој спаѓа во границите помеѓу два броја е иста како онаа на добивање на било кој друг број во тој опсег.<ref>Statistical quality control using EXCEL; Steven M. Zimmerman, Marjorie L. Icenogle; second edition; p. 137,138</ref>
 
== Наводи ==