Пребарување на придонесиприкажисобери
⧼contribs-top⧽
⧼contribs-date⧽

(најнови | најстари) Погледајте (понови 50 | ) (20 | 50 | 100 | 250 | 500).

18 мај 2022

  • 16:3016:30, 18 мај 2022 разл истор +21.916 ПеколДополнување за пеколот - Пеколот според Библијата: оргиналниот старогрчки збор и неговото значење, кратка историја на терминот, зборовите и фразите кои се употребени во Библијата за опис на пеколот, Божјиот гнев, двете воскреснувања и што Библијата вели за тоа како човек да не заврши во пеколот. Едно пасусче е преместено на своето соодветно место. тековно Ознака: Нагледно уредување

28 април 2022

27 април 2022

23 април 2022

17 април 2022

24 март 2022

23 март 2022

  • 09:5709:57, 23 март 2022 разл истор +9.621 Евангелие според ЈованДополнување за евангелието според Јован - заднина и околности: дополнувачката и комплементарна улога кон другите евангелија, уникатните карактеристики (Исусовата служба во Јудеја и Самарија, најголема количина на теологија за Светиот Дух, итн.) и целта на авторот (евангелистичката и апологетска цел). Плус, додавање на врски. Ознаки: Отповикано Нагледно уредување

22 март 2022

19 март 2022

24 февруари 2022

4 февруари 2022

31 јануари 2022

17 јануари 2022

9 јануари 2022

  • 12:0412:04, 9 јануари 2022 разл истор +10.054 Исус ХристосДополнување за разговорот на Господовиот ангел со Јосиф: текот на наративот, значењето на некои старогрчки и хебрејски зборови, што означувала една еврејска свршувачка во тој период, како можела да се прекине, која била казната за прељуба и спорот околу хебрејскиот термин за „девица“. Ознака: Нагледно уредување

1 јануари 2022

21 декември 2021

17 декември 2021

16 декември 2021

  • 14:2814:28, 16 декември 2021 разл истор +9.671 Исус ХристосПодлеба на текстот во поднаслови и дополнување на разговорот на ангелот Гаврил со Марија: текот на разговорот, значењето на неколку клучни старогрчки зборови, граматичката конструкција и употребата на тие зборови во Библијата (Нов и Стар Завет). Ознака: Нагледно уредување

8 декември 2021

2 декември 2021

19 ноември 2021

8 ноември 2021

4 ноември 2021

  • 10:5510:55, 4 ноември 2021 разл истор +4.156 Стар заветДополнување за книгите од Стариот Завет, конкретно за девтероканонските/апокрифните книги: колку по број се застапени во православната и католичката Библија (табела), зошто не се прифатени од евреите и протестантско - евангелските христијани, и според кои критериуми. тековно Ознака: Нагледно уредување

28 октомври 2021

24 октомври 2021

22 октомври 2021

20 октомври 2021

19 октомври 2021

4 октомври 2021

28 септември 2021

27 септември 2021

20 септември 2021

18 септември 2021

  • 08:1108:11, 18 септември 2021 разл истор −11 с ЕзекиелПравилен превод на името треба да е „Езекиел“, поради именката „ел - אֵל“ во неговото име. Во православниот превод на Библијата со девтероканонските книги е преведен како „Езекил“, но во православниот превод на стандардната Библија, поправен е во „Езекиел“. Добро би било некој ако може насловот да го промени. Ознака: Нагледно уредување

14 септември 2021

9 септември 2021

6 септември 2021

31 август 2021

27 август 2021

25 август 2021

(најнови | најстари) Погледајте (понови 50 | ) (20 | 50 | 100 | 250 | 500).