Содерслет (Јужна рамнина) е шведска земјоделска област, позната по својата многу квалитетна почва. Се наоѓа на југозападниот дел на Сканија, на најјужниот врв на скандинавскиот полуостров. Тоа не е административна област, но обично се смета дека опфаќа четири општини: Скуруп, Сведала, Трелеборг и Велинге (од кои вториот го вклучува полуостровот Фалстербо).[1][2] Малме, најголемиот град во Сканија, не е навистина поврзан со оваа земјоделска област. Додека помалиот град Трелеборг порано е дел од областа. Тоа е најјужниот град на целиот скандинавски полуостров и има широк сообраќај на траекти со европскиот континент.

Поглед од богатите полиња на Содерслет

Климата и природата

уреди

Прилично блага зимска клима во комбинација со глина без камења и дава на областа многу добар принос.[3] Се наоѓа источно од Малме, југоисточно од Лунд и до најјужниот врв на Шведска Смигеук (широчина N 55°20′).[1]

Содерслет има само неколку мали букови шуми, а на песочна почва е типична комбинација од бор и бреза. На пејзажот речиси му недостасуваат езера и реки. Неколку езерца и помали потоци. Полуостровот Фалстербо е поврзан со Содерслет, иако се физички одвоени од каналот познат како Фалстербоканален.[4][5] Фалстербо е најпознат како важна орнитолошка станица.[6][7]

Птиците преселници летаат кон југозапад во текот на есента, многу од нив се обидуваат да го следат копното најдолго што можат (особено таквите птици кои не можат да слетаат на вода). Птиците преселници имаат тенденција да се собираат околу Фалстербо за одмор или додека не се поволни временските услови за да летаат преку Балтичкото Море до континентална европа. Големиот број на птици преселници во текот на септември, октомври и ноември, исто така, привлекува птици грабливки во областа.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Välkommen!“. skane.org. Посетено на 6 August 2015.
  2. Climate please see Scania, headline "Climate" and table of monthly/annual meteorological stations "Falsterbo" and "Smygehuk" – these can be compared to meteorological stations further north in Sweden, in the same climate table. (That climate table is sourced)
  3. http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/oversiktliga-kommunbeskrivningar/Pages/Skurup.aspx. Swedish "Jordartsinnehållet på Söderslätt domineras av den så kallad 'sydvästmoränen', en kalkrik, relativt stenfattig moränlera, som erbjuder gynnsamma förutsättningar för växtodling." Means "The earth deposit at Söderslätt is dominated by the so-called 'southwest boulder', a soil rich of chalk, few-stones-boulder-clay, offering good conditions to vegetational growth"
  4. „Falsterbokanalens Båtklubb“. falsterbokanalen.se. Посетено на 6 August 2015.
  5. „Falsterbo Golf Club“. falsterbogk.se. Архивирано од изворникот на 4 March 2016. Посетено на 6 August 2015.
  6. „Titelsidan“. falsterbofagelstation.se. Посетено на 6 August 2015.
  7. „Falsterbo Bird Show“. Sveriges Ornitologiska Förening. Посетено на 6 August 2015.

 

55°24′57″N 13°02′12″E / 55.4158° СГШ; 13.0367° ИГД / 55.4158; 13.0367