Слободан Стојановски

Слободан Трајков Стојановски ( 1918 во Скопје1945 во Славонска Пожега, Хрватска) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Слободан Стојановски
Роден 1918 година
Скопје, Македонија
Починал април, 1945 година
Славонска Пожега, Хрватска

Животопис Уреди

Завршил основно училиште и изучил занает, а потоа работел како шивач. Во декември 1944 година стапил во Третата македонска ударна бригада. Со неа учествувал во борбите за ликвидирање на балистичките банди. Учествувал и во борбите на Сремскиот фронт. Храбро загинал во борбата за ослободување на Славонска Пожега, во април 1945 година.

Наводи Уреди

  1. Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив. 1969. стр. 139. На |first= му недостасува |last= (help)