Скијачко трчање на Зимските олимписки игри 2010 - спринт за жени

Скијачко трчање на
Зимските олимписки игри 2010
10 km   мажи    
15 km       жени
Потера   мажи   жени
Масовен старт   мажи   жени
Штафета   мажи   жени
Спринт   мажи   жени
Тимски спринт   мажи   жени
Квалификации


Натпреварите во дисциплината спринт во скијачко трчање во женска конкуренција на Зимските олимписки игри 2010 се одржаа на 17 февруари во Вислер. Со почеток во 10:15 по месно време (UTC-8) ќе се одржат квалификациите, а во 12:30 четвртфиналните, полуфиналните и финалната трка. На натпреварите ќе учествуваат 54 натпреварувачки од 27 земји.

Олимписка првенка стана Норвежанката Марит Бјорген.

Освојувачи на медали

уреди
Злато Сребро Бронза
  Марит Бјорген   Јустина Ковалчук   Петра Мајдич

Надворешни врски

уреди