Сеид Хасан-паша — османлиски државник, кој бил Голем везир на Отоманското Царство во периодот од 4 октомври 1742 до 10 август 1746 година, во времето на османлискиот султан Махмуд I.

Сеид
Хасан
паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
4 октомври 1742 – 10 август 1746
Монарх Махмуд I
Претходник Хекимоглу Али-паша
Наследник Тирјаки Хаџи Мехмед-паша [tr]
Лични податоци
Починал(а) 1748
Националност Отоман

Тој бил Турчин, со потекло од Токат, Турција. Бил регрутиран во јаничарскиот корпус во Истанбул. По неколкуте промоции, тој бил назначен за Ага на јаничарите, највисок ранг во армијата, во 1739 година. Истата година учествувал во Битката кај Гроцка, каде добил одликување како способен водач и борец. Три години подоцна, на 4 октомври 1742 година, тој бил назначен за голем везир. И покрај тоа што поминал речиси четири години во канцеларијата, тој не бил успешен во цивилната администрација и султанот на 10 август 1746 година го отпуштил од функцијата. Сепак, како што било случај за многумина поранешни големи везири, тој продолжил како гувернер во неколку различни делови на царството. Тој станал гувернер на островот Родос (сега во Грција), Чикел (модерна провинција Мерсин, Турција) и Дијарбакир. Починал во декември 1748 година[1].

Неговиот син, Сеид Абдула-паша, исто така, служел како голем везир еден мандат по него[2].

Наводи уреди

  1. Ayhan Buz: Osmanlı Sdarazamları, Neden Kitap, İstanbul,2009, ISBN 978-975-254-278-5 p.232
  2. Mehmet Süreyya (1996) [1890], Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman (уред.), Sicill-i Osmanî (турски), Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, стр. 80
Политички функции
Претходник
Хекимоглу Али-паша
Голем везир на Отоманското Царство
4 октомври 1742 до 10 август 1746
Наследник
Тирјаки Хаџи Мехмед-паша [tr]