Церемонија

(Пренасочено од Свеченост)

Церемонија или свеченост е дејство со риатуално значење што се изведува по особена пригода.

Дел од церемонијата „Промена на Гардата“ во Вајтхол, Лондон

Човечки живот

уреди

Церемонијата може да одбележува започнување на фаза од човечкиот живот (кариера и сл.), како на пример:

Владини церемонии

уреди

Во некои случаи церемонијата се изведува само од лице со извесен авторитет. Така, отворањето на Британскиот Парламент се врши од Претседавачот на Домот. Именувањето и пуштањето на еден брод е под надзор на капетанот или некој повисок поморски офицер. Венчавката се изведува од свештеник или матичар.

Послава на настани

уреди

Други општи церемонии одбележуваат годишни или сезонски повторливи настани како:

Други церемонии ја одбележуваат важноста на важни нерегуларни настани како:

Во азиските земји церемониите се важен дел од животот дури и за поситни нешта, како да речеме чајна церемонија.

Процедура

уреди

Церемониите имаат театрална компонента: танц, поворка, положување раце и др. Приликата се дефинира или завршува со декларативен вербален проглас, како на пример:

  • Ве прогласувам за маж и жена.
  • Се колнам дека ќе ја служам и бранам нацијата ...
  • Ги прогласувам игрите „Х“ за отворени ...

Физичките и вербалните компоненти на церемонијата станувааат дел од литургија.

Поврзано

уреди