Сајида ал Хура (арап. السيدة الحرة), со вистинско име Лала Аича бинт Али ибн Рашид ал-Алами (арап. للا عائشة بنت علي بن رشيد العلمي ) (1485 – 14 јули 1561), била Хакимат Титван (гувернер на Тетуан) меѓу 1515-1542 година и марокански приватен водач во текот на почетокот на 16 век.[1] Таа станала сопруга на султанот Ватасид Ахмад ибн Мухамед . Таа се смета за една од најважните женски претставнички на исламскиот запад во модерното време.

Муслиманските Османлии го зазеле Константинопол во 1453 година, означувајќи го крајот на Римската империја . Ал-Хура имала две години кога Португалците го започнале своето колонијално освојување со заземање на некои пристаништа на западниот брег на Мароко, почнувајќи од 1487 година. Неколку години подоцна, Гранада паднала во рацете на католичките монарси Изабела I од Кастилја и Фердинанд II од Арагон и следело принудно асимилирање во христијани, на муслиманите во Шпанија .

Во сојуз со отоманскиот корсар Барбароса од Алжир,[2] Сајида го контролирала западното Средоземно Море додека Барбароса го контролирал истокот.[3] Ал Хура била и гувернер на Тетуан . Во 1515 година, таа станала последната личност во исламската историја која легитимно ја носела титулата Ал Хура (Кралица) по смртта на нејзиниот сопруг, кој владеел со Тетуан. Подоцна се омажила за кралот на Мароко, Ахмед ал-Ватаси, но одбила да го напушти Тетуан за да го стори тоа. Овој брак го означува единствениот пат во мароканската историја крал да се ожени далеку од својот главен град, Фез .

Етимологија

уреди

Сајида ал Хура значи благородна дама која е слободна и независна; суверената жена која се поклонува пред ниеден супериорен авторитет. Хакимат Татван означува гувернер на Тетуан.

Ран живот

уреди

Сајида ал Хура, се родила околу 1485 и 1495 година (хиџри околу 890 година) или поточно во 1491 година.[4] Таа потекнувала од муслиманско семејство на андалусиски благородници, кои побегнале во Мароко кога Фердинанд и Изабела го освоиле муслиманското кралство Гранада во 1492 година, на крајот на Реконквиста и се населиле во Шефшауен . Таа била потомок на мароканскиот суфиски светец Абд ал-Салам ибн Машиш ал-Алами, и преку него на Хасан ибн Али .[5]

Детството на Сајида било среќно и сигурно, но сепак темно поради постојаните потсетувања на принудниот егзил од Гранада. Во детството добила првокласно образование. Течно зборувала неколку јазици, меѓу кои и кастилски шпански и португалски. Познатиот марокански научник Абдалах ал-Газвани бил еден од нејзините многубројни учители. Таа била омажена на 16-годишна возраст со маж 30 години постар од неа, Сиди ал-Мандри II, внук на Али ал-Мандри, кој бил пријател на нејзиниот татко и гувернер на градот Тетуан.[6] Таа била ветена на нејзиниот сопруг кога таа била дете.

Како гувернер на Тетуан

уреди

Ал Хура научила многу додека му помагала на својот сопруг во неговите деловни работи. Таа била де факто вицегувернер, а нејзиниот сопруг ѝ ја доверувал неговата позиција секој пат кога патувал надвор од градот. Кога гувернерот умрел во 1515 година, населението ја прифатило Сајида како гувернер на Тетуан, давајќи и ја титулата Ал-Хура. Некои историчари веруваат дека необичниот степен на прифаќање на Ал Хура како владетел може да се припише на андалусиската блискост со женската наследничка моќ, преземена од монархиските семејства во Шпанија, како што е Изабела I од Кастилја. Други веруваат дека Ал Хура успеала како гувернер бидејќи била неприкосновен водач на пиратите од западниот Медитеран.

Во 1541 година, таа го прифатила предлогот за брак од Ахмед ал-Ватаси, султан од мароканската династија Ватасид, кој отпатувал од Фез до Тетуан за да се ожени со неа. Нејзиниот брак со него бил единствениот регистриран случај на брак на марокански крал надвор од неговиот главен град. Ова се случило затоа што Ал-Хура не била подготвена да се откаже од нејзината улога како кралица на Тетуан, таа дури не сакала да го напушти градот за брачната церемонија, принудувајќи го Ал-Ватаси да дојде кај неа. Се верува дека Сајида ал-Хура инсистирала на тоа за да им покаже на сите дека нема да се откаже од владеењето на Тетуан и покрај тоа што била мажена за султанот.

Сајида ал Хура го назначила нејзиниот брат Мулај Ибрахим како везир на Ахмед ал-Ватаси, султанот од Фез, и тоа ги ставило Рашидите како главни играчи во напорите да го обединат Мароко против брзорастечките сили на Шпанија и Португалија.[7]

Како корзар

уреди

Сајида не можела ниту да го заборави ниту да го прости понижувањето поради нејзиното протерување од Гранада. Сакајќи да се одмазди од христијанскиот непријател, таа се осврнала кон пиратството. Таа остварила контакт со легендарниот отомански адмирал Хајретин Барбароса од Алжир. Пиратството обезбедувало брз приход, плен и откуп за заробениците, а исто така помагало да на Ал Хура да има надеж за враќање во Андалусија. Таа била почитувана од христијаните како кралица која имала моќ над Средоземното Море и врз ослободувањето на португалските и шпанските заробеници. На пример, во Заборавените кралици на исламот, Фатима Мерниси споменува шпански историски документи од 1540 година, според кои имало преговори меѓу Шпанците и Сајида ал-Хура по успешната пиратска операција во Гибралтар во која пиратите зеле многу плен и многу затвореници.

Подоцнежниот живот

уреди

Откако Сајида владеела како кралица 30 години, нејзиниот зет, Мухамед ал-Хасан ал-Мандри ја соборил во октомври 1542 година.[8] Според Јемен Тајмс, на Ал Хура и бил одземен имотот и моќта. Прифаќајќи ја својата судбина, Ал Хура се пензионирала во Шефшауен, каде што живеела речиси 20 години повеќе.

Однос со Калифорнија

уреди

Сајида ал-Хура е можна инспирација за митот на Калифија, затоа е можно индиректно да била инспирација за името на Калифорнија .

Наводи

уреди
  1. „Malika VI: Sayyida Al-Hurra“. Muslim Heritage. 2018-02-08. Посетено на 2022-04-09.
  2. Klausman, Ulrike (2010). Women Pirates and the Politics of the Jolly Roger. Perseus Book LLC. стр. 98. ISBN 978-1282000018. OCLC 892994261.
  3. Qazi, Moin (2015). Women in Islam : exploring new paradigms. ISBN 9789384878030. OCLC 906544767.
  4. Elbl, Martin (2013-12-27). Portuguese Tangier (1471-1662): Colonial Urban Fabric as Cross-Cultural Skeleton (англиски). Baywolf Press / Éditions Baywolf. стр. 242. ISBN 978-0-921437-50-5.
  5. Kugle, Scott A. (2011). Sufis and Saints' Bodies: Mysticism, Corporeality, and Sacred Power in Islam (англиски). Univ of North Carolina Press. стр. 300.
  6. Archivos del Instituto de Estudios Africanos, Volume 4. El Instituto, 1950 - Instituto de Estudios Africanos (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Spain)). 1950. стр. 85, 94, 97.
  7. Verde, Tom; Solans Verde, Leonor (January–February 2017). „Malika VI: Sayyida Al-Hurra“. AramcoWorld. Посетено на 17 July 2018.
  8. Daoud, Mohammed (1993). History of Tétouan (تاريخ تطوان) (PDF) (арапски). стр. 122. Посетено на 7 October 2018.