За селото во Лагадинско, Егејска Македонија, погледајте Саријар

Предлошка:Infobox Ort in der Türkei

Румелихисар

Саријер е најсеверната област на Истанбул, Турција, на европската страна на градот. Расположена по должината на брегот, областа може да се пофали и убаво крајбрежје и бујна шума. Северозападно од Саријер се наоѓа Ејуп, Бешикташ на југ и Шишли на запад. Областа има население од 260,000 жители.[1]

Во отоманскиот период, во областа се наоѓале неколку села во кои султаните честопати доаѓале на излети и екскурзии. Во текот на XVIII и XIX век, на бреговите биле изградени летни резиденции на богатите странски трговци. Многу странски амбасади исто така изградиле свои објекти. Денеска, оваа област е една од најпосетуваните одредишта во Истанбул. Овде се наоѓаат голем број на барови, ресторанти (главно по брегот), кое дополнително го отежнува сообраќајниот пристап до местото.

Најпознати објекти уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди41°10′12″N 29°03′22″E / 41.170° СГШ; 29.056° ИГД / 41.170; 29.056