Санџачка лига (бошњачки: Sandžaka liga) — политичка партија на македонските Бошњаци. Претседател на партијата е Сафет Хајровиќ

Санџачка лига
ВодачСафет Хајровиќ
Основанамај 2011
ШтабСкопје, Република Македонија
Полит. положбаЗаштита на правата на Бошњаците во Македонија
Боисина и бела
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Политичка активност уреди

Партијата за првпат се појавила на парламентарните избори во 2011 кога се приклучила на коалицијата предводена од СДСМ, но не освоила пратенички мандат. Партијата ги бојкотирала локалните избори во 2013 поради како што изјавил нивниот претсавник Сафет Бишевац:[1]

Бошњаците во Република Македонија и сите граѓани на оваа држава треба да се приклучат во бојкотот на локалните избори затоа што во моментите кога државата се наоѓа во сериозна политичка криза и не постои разум за взаемно решавање на проблемите и враќање на демократијата во Република Македонија и кога власта се поигрува со иднината на граѓаните и на државата, потребно е заеднички да го изразиме своето незадоволство и уште еднаш да дадеме до знаење да личните интереси не бидат побитни од чувствата и човечките морални вредности.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Санџачка лига на Facebook